l


EN PRESENTATION


JaG HAR LEVT MÅNGA LIV

Mitt barnaliv levde jag med kakelugnar, bröder, katt och mygg i ett gult gammalt hus i Värmland. Jag levde Highschool-liv som mycket blyg sextonåring i den amerikanska södern bland spelande cikador, fuktig värme och skäggiga träd. Jag har levt det spännande, goda tågluffar-livet i sydvästra Europa. Och jag har levt i Katalonien utan telefon, med två minuters dusch varannan dag. Med getmjölk och underbara människor i en kristen, ekumenisk, internationell organisations regi. Jag har levt i Forshaga, tvärs över gatan från fotoaffären där jag hade min första anställning. Och jag har levt månader i en båt stor som en Volvo 245 (minns du volvobilarna?) vilket blev den minsta båten genom tiderna att korsa norra Nordatlanten mot de förhärskande vindarna.

Under nittiotalet snickrade jag hus, på Lysehslvön i Bohuslän, planterade hundra fruktträd och grävde i den finaste trädgårdsmylla. Jag hade en Rhodesian Ridgeback som varje dag tjatade tills han fick med mig ut på promenad i de bohuslänska bergen. Jag minns hur vi kunde sitta tätt intill varandra på någon höjd min hund och jag, blicka ut över havet och njuta livet.

År 2000 startade jag mitt företag Olga Portrait. I beskrivningen av företaget läser man: ”Konstnärlig verksamhet omfattande 2- eller 3-dimensionell visuell konst och konsthantverk med betoning på porträttmåleri. Verksamheten omfattar vidare musik, lyrik och poesi, dans, film, webproduktion, grafisk design, design av miljöer samt pedagogisk och konsulterande verksamhet i nämnda områden”. Det är en kul beskrivning, tycker jag.  


EXEMPEL PÅ VAD JAG GJORT

Jag arbetar som porträttmålare och som värmlänning har många av uppdragen att måla naturligt varit i Värmland. Där har jag bl.a. porträtterat universitetets första rektor, två på varandra följande domprostar, samt Värmlands första kvinnliga landshövding. (Jag har även målat en manlig, samt två andra kvinnliga landshövdingar.) Jag är stolt medlem i Värmlands konstnärsförbund vars konstnärer jag beundrade och höstsalonger jag njöt av under min uppväxt.

Jubileumsporträtt av Gunilla


Jag har haft förmånen att få sjunga tillsammans med en violin och en flygel; ge konserter med kompositören och pianisten Hans B Granströms underbara musik runt om i landet. Här kan du lyssna till ett smakprov av vår musik.


Song To The North


En mörk vinterkväll, när vi levde i stockholmsförorten Tensta, fick jag en idé. Nästa morgon och följande månader, sökte jag upp barn i trakten för att fotografera dem på en gammal pinnstol intill vårt köksfönster. Detta arbete resulterade i utställningen POPIT (Prinsar och Prinsessor i Tensta) som bestod av ett fyrtiotal svartvita porträtt som skulle komma att visas under Tenstas magnifika vattentorn i samband med prinsessan Viktorias bröllop, sommaren 2010 . Klicka på bilden för att se mer!

Vårvintern 2011 fick jag läsa min ungdomsvän Anna Wiléns vackra, starka och viktiga dikter om kärlek, sorg och liv. De var skrivna cirka tio år tidigare – från det att hennes pappa fått besked om cancer, tills en tid efter hans död. Jag tackade tveklöst ja, när hon frågade om jag ville illustrera det hon skrivit och formge vad som skulle komma att bli boken "i min pappas himmel". Den gavs sedermera ut på Votum förlag och skulle utses till Värmlands vackraste bok utgiven 2012. 

Läs mer om boken!

Under min tid i förorten (och även långt innan den) längtade jag åter till jorden och att få leva i ett hus. Denna min längtan ledde mig hem till mitt Hus och utmynnade även i boken Hemlängtan – om drömmar och huskärlek. Du läser om den boken här

Jag är mamma till en smart och konstnärlig son som skapar musik, överraskar mig och har den underbaraste humor!

Noak i Katalonien

Jag känner mig oerhört privilegierad över att ha möjlighet att kunna skapa och själv få råda över min tid. Jag hoppas att kunna få vara till din tjänst !


LÄS OM DE TJÄNSTER JAG ERBJUDER!


Klicka här


HÄR ÄR NÅGRA TIDNINGSARTIKLAR OM MIG.

Varukorg