BOKRECENSERAT I TIDNINGEN WERMLANDIANA 

utgiven av föreningen värmlands litteratur

Olga Magnusson är en porträttmålare som främst gjort sig känd för sina målningar av landshövdingar och företagsledare. Hon har tidigare också medverkat i bokutgivningar där hon stått för bild och form. T ex i Anna Wiléns I min pappas himmel som utsågs till 2012 års vackraste värmlandsbok. 

I boken Hemlängtan –om drömmar och huskärlek berättar hon enkelt och klart, ibland poetiskt, personligt och fängslande om sin längtan efter ett eget hus ”i en träd- gård”. Man får följa Olga från barndomshemmen Fridelund och Toreskog i Värm- land, torpet i Bohuslän i första äktenskapet och våningen i Arvika till den lättskötta lägenheten i Tensta med Hans som skapar ”den ljuvligaste musik.” I Stockholm föds sonen Noak men Olga känner sig aldrig hemma där. Efter flera års husletande reser hon till Värmland för att titta på ett kapell, som är till salu, ett ljuvligt hus, dock med ett alldeles för rostigt hundratjugofemårigt tak. Men nästa dag bestämmer hon sig utan några som helst förväntningar att ta en titt på det hus som hennes bror hittat, inte långt därifrån. Det är på intet sätt ett inställsamt hus men det är helt och funktionellt och proportionerna är harmoniska. I oktober kan Olga med familj ta huset i besittning. Till vardags bor familjen kvar i Järna dit de flyttat från Tensta men om somrarna i huset i Värmland intill Klarälven där Olga hittat sin plats på jorden och hennes ande sin hemvist. Och där Olga bland annat ordnar både sommargalleri och sommarkafé.

Med egna teckningar berättar Olga ingående om huset och trädgården och om livet med familj och vänner de allra första åren. Hon är också en mycket skicklig fotograf och har illustrerat boken med mycket vackra, drömlikt sinnliga foton. För en husälskare är det en fröjd att gång på gång bläddra igenom boken och njuta av de otroligt vackra fotona. Och inte minst mycket inspirerande att läsa om Olgas kärlek till det ganska vardagliga huset och hur hon med enkla medel förvandlar det till ett hem och fångar dess själ. 

Olga Magnusson svarar själv för både fotot, illustrationer och formgivning av boken som hon ger ut på eget förlag. Jag hoppas att Olga lyckas med marknadsföringen av boken – det är inte lätt för ett litet förlag – så att Hemlängtan. Om drömmar och huskärlek får den stora läsekrets den förtjänar. 

Lena Sewall 

Varukorg