FRÅGOR & SVAR kring

HEMLÄNGTANom drömmar och huskärlek

av Olga Magnusson


VAD ÄR DIN BAKGRUND

Jag är uppvuxen i ett gammalt hus intill skogen i Värmland. Jag är konstnär, vilket innebär att jag tänker, agerar och ser på saker på ett annat sätt än många andra. Jag har alltid vurmat för det vackra och ju äldre jag blivit, desto vidare har det begreppet kommit att bli för mig. Skönheten är så mycket mer än det vi ser med ögonen. Jag anser skönheten vara enormt viktig i allas våra liv för vårt välbefinnande.VAD ÄR DITT FÖRHÅLLANDE TILL HUS? 

Jag jobbar som porträttmålare och har bland annat målat flera landshövdingar. Senaste uppdraget var att måla Karolinska institutets prorektor. Jag sysslar också med att skapa böcker. Det här blir min tredje bok. De två tidigare var utgivna på förlag i samarbete med vänner. Den här gången står jag både för text, bild, formgivning och utgivning.

Jag tycker det är spännande hur rummen i hus används och ligger i förhållande till varandra. Hur ljuset är i huset ... Proportionerna ... Var och hur huset ligger, förstås. För att inte tala om hur livet är som levs, eller levts i huset. Jag ville gärna bli arkitekt under en period i mitt liv, och jag har roat mig mycket med att rita hus. Det blev jag inte. Däremot kar jag varje dag tillsammans med arkitekter då min ateljé ligger i samma hus som ett arkitektkontor i Järna.VAD HAR DU VELAT MED DIN BOK? 

En stor drivkraft och anledning till att jag gjort HEMLÄNGTAN – om drömmar och huskärlek, har helt enkelt varit min önskan att få dela min glädje över att ha hittat mitt hus och att ha hittat hem. Jag har strävat efter att skapa en tidlös bok. Har önskat att den ska kännas som ”en god vän”. Eller – som ett brev från en god vän. Jag hoppas den ska röra om och väcka tankar och känslor, som kanske kan leda till något nytt och gott för sina läsare!VARFÖR HAR DU VALT ATT GE UT SJÄLV? 

Eftersom jag själv illustrerat, skrivit, formgett och gjort min bok tryckfärdig, ser jag inget behov av ett förlag. ADverts i Riga trycker den och ett distributionsbolag i Örebro kommer att ta emot beställningar och distribuera boken. Dessutom slipper jag dela vinsten för mitt arbete med en mellanhand.HAR DU ÄVEN FÖRSÖKT GE UT BOKEN VIA FÖRLAG?

Jodå! Jag började med att skicka in boken till sex olika förlag som jag hade valt ut och där jag ansåg att min bok skulle kunna passa in. Jag gjorde det faktist två gånger med ett par års mellanrum. Och i efterhand var jag tacksam att jag ck nej. Det tvingade mig att arbeta vidare med boken. De såg, och hjälpte mig att också se att den inte var färdig – då.HUR SKA DU NÅ UT MED DIN BOK? 

Det är en mycket bra fråga och jag vet inte det än. Men det ska lösas. För att göra hela processen med HEMLÄNGTAN – om drömmar och huskärlek överskådlig för mig själv, har jag delat in arbetet i perioder. Bokens tillblivelse är avklarad. Nu tar jag under en hundradagars period itu med en del administrativt och praktiskt jobb som ska göras efter att en bok just kommit till världen. Det är bara att beta av! Jag planerar också en internet-kampanj för att göra den känd och få in den i folks med- vetanden. Jag skickar ut dessa recension-kits och hoppas på omnämnanden. Jag har en vän som också ger ut en bok i år. Jag tycker själv att marknadsföring är svårt, men hon tycker det är kul. Hon kommer att stötta mig och jag hjälper henne med det jag kan. De som känner till, och vill ha min bok, kommer hur som helst att lätt kunna köpa den på nätet (billigast är den från min hemsida www.olgamagnusson.se/bocker/hemlangtan . I den sista hundradagarsperioden – när planeringen är gjord och kampanjen genomtänkt – kommer jag att fokusera på att sälja.VAD STÅR DET I FÖRORDET? 

 ”Kanske har också du känt den där stora längtan efter något du ännu inte sett? Kanske har också du burit på den där längtan hem? Jo, vi vet, både du och jag, att man kan känna sig hemma lite varstans. Och att det är ett välsignat tillstånd; att kunna slappna av djupt in i själen och längta ingenstans. Men jag ville ha ett eget hem! Och det skulle inte vara i en lägenhet.För mig betydde ett hem ett hus - i en trädgård. Så var det!

Ett hus är för mig mitt eget lilla rike, där jag har mina ägodelar. Mitt hus är min verkstad; min scen och min plats på jorden. Där kan jag agera, göra saker, för att dela med vem jag vill.

I den här boken får du se när livet tar min längtan och fattar den i ett stadigt grepp och springer iväg med den, hela vägen från sjätte våningen i förorten, till kökstrappen på det hus som skulle komma att bli mitt. Där på trappan, under äppel- trädet, slår vi oss slutligen ner och andas ut... och där blir drömmarna till liv och verklighet!

Jag är en bildmänniska. Orden däremot, kommer inte så lätt. De tar lång tid på sig att komma ut, låta sig tämjas och bli förstådda. Men de ville så gärna (tillsammans med bilderna), få berätta för dig om mitt Hus!

Så vi har hållit på länge, orden och jag, att envist jobba med den här berättelsen om min hem- längtan – om när jag hittade mitt Hus och kom hem. Vi låter dig få vara med från mina barndoms- hem och fram till att vi tillbringat första sommaren med mitt Hus. Flera år har hunnit för yta efter det, men jag valde att lägga ifrån mig pennan och sätta punkt där ...”


VAD STÅR DET I FÖRORDET? 

”Kanske har också du känt den där stora längtan efter något du ännu inte sett? Kanske har också du burit på den där längtan hem? Jo, vi vet, både du och jag, att man kan känna sig hemma lite varstans. Och att det är ett välsignat tillstånd; att kunna slappna av djupt in i själen och längta ingenstans. Men jag ville ha ett eget hem! Och det skulle inte vara i en lägenhet.För mig betydde ett hem ett hus - i en trädgård. Så var det!

Ett hus är för mig mitt eget lilla rike, där jag har mina ägodelar. Mitt hus är min verkstad; min scen och min plats på jorden. Där kan jag agera, göra saker, för att dela med vem jag vill.

I den här boken får du se när livet tar min längtan och fattar den i ett stadigt grepp och springer iväg med den, hela vägen från sjätte våningen i förorten, till kökstrappen på det hus som skulle komma att bli mitt. Där på trappan, under äppelträdet, slår vi oss slutligen ner och andas ut ... och där blir drömmarna till liv och verklighet!

Jag är en bildmänniska. Orden däremot, kom mer inte så lätt. De tar lång tid på sig att komma ut, låta sig tämjas och bli förstådda. Men de ville så gärna (tillsammans med bilderna), få berätta för dig om mitt Hus!

Så vi har hållit på länge, orden och jag, att en- vist jobba med den här berättelsen om min hemlängtan – om när jag hittade mitt Hus och kom hem. Vi låter dig få vara med från mina barndoms- hem och fram till att vi tillbringat första sommaren med mitt Hus. Flera år har hunnit för yta efter det, men jag valde att lägga ifrån mig pennan och sätta punkt där ...”KAN JAG FÅ LÄSA SÄLJTEXTEN? 

Det går bra – här är den! ”Har du känt den känslan någon gång; känslan av att komma hem, av att ta det sista steget och pusta ut och veta att nu är jag hemma? Längtan efter ett hem innebär både drömmar och smärta. Drömmar om hur det kan se ut, hur livet kan bli och vad det ska innehålla. Men också smärtan över att känna sig vilsen, att inte ha en plats att finna ro på. Olga beskriver sin resa genom längtan och smärta och delar med sig av de steg hon tog för att till slut våga.

I boken får du följa Olgas resa till en egen plats på jorden. En resa som bjuder upp själen till dans och som får dig att börja drömma om egna rabatter och modiga steg. Du bjuds in till hennes värld ge- nom bilder, ord och illustrationer.

Kanske är steget till en egen plats inte så långt bort som du tror? Kanske får du modet att ta ett modigt steg själv?”SKULLE JAG KUNNA FÅ SE BOKEN? 

Javisst! Du ser boken här, på www.provlas.se (länken öppnas i nytt fönster)

Trådbunden bok i storleken 180x240 mm, med hård pärm om 144 sidor och gult tyg på ryggen. Tryckt på 130 grams papper. Rikt illustrerad med 60 fotografier.


NÄR SLÄPPS BOKEN? 

Den släpps den 28 juni, 2019 hos bokhandlarna och i mitten av månaden direkt från mig på www.olgamagnusson.se/bocker/hemlangtan.


Bilder:

Här laddar du ner författarbild

Här finns bild av boken för nedladdning.
Varukorg