JAG HAR LEVT MÅNGA LIV

Mitt barnaliv levde jag med kakelugnar, bröder, katt och mygg i ett gult gammalt hus i Värmland. Jag levde Highschool-liv som mycket blyg sextonåring i den amerikanska södern bland spelande cikador, fuktig värme och skäggiga träd. Jag har levt det spännande, goda tågluffar-livet i sydvästra Europa. Och jag har levt i Katalonien utan telefon, med två minuters dusch varannan dag. Med getmjölk och underbara människor i den kristna, ekumeniska, internationella organisationen Ungdom med uppgifts regi. Jag har levt i Forshaga, tvärs över gatan från fotoaffären där jag hade min första anställning. Och jag har levt månader i en båt stor som en Volvo 245 (minns du volvobilarna?) vilket blev den minsta båten genom tiderna att korsa norra Nordatlanten mot de förhärskande vindarna.

Under nittiotalet snickrade jag hus, på Lysehslvön i Bohuslän, planterade hundra fruktträd och grävde i den finaste trädgårdsmylla. Jag hade en Rhodesian Ridgeback som varje dag tjatade tills han fick med mig ut på promenad i de bohuslänska bergen. Jag minns hur vi kunde sitta tätt intill varandra på någon höjd min hund och jag, blicka ut över havet och njuta livet.

År 2000 startade jag mitt företag Olga Portrait. I beskrivningen av företaget läser man: ”Konstnärlig verksamhet omfattande 2- eller 3-dimensionell visuell konst och konsthantverk med betoning på porträttmåleri. Verksamheten omfattar vidare musik, lyrik och poesi, dans, film, webproduktion, grafisk design, design av miljöer samt pedagogisk och konsulterande verksamhet i nämnda områden”. Det är en kul beskrivning, tycker jag.  


EXEMPEL PÅ VAD JAG GJORT

Jag arbetar som porträttmålare och som värmlänning har många av uppdragen att måla Jag arbetar som porträttmålare och som värmlänning har många av uppdragen att måla naturligt varit i Värmland. Där har jag bl.a. porträtterat universitetets första rektor, två på varandra följande domprostar, samt Värmlands första kvinnliga landshövding. (Jag har även målat en manlig, samt två andra kvinnliga landshövdingar.) Jag är stolt medlem i Värmlands konstnärsförbund vars konstnärer jag beundrade och höstsalonger jag njöt av under min uppväxt.

Jubileumsporträtt av Gunilla


Jag har haft förmånen att få sjunga tillsammans med en violin och en flygel; ge konserter med kompositören och pianisten Hans B Granströms underbara musik runt om i landet. Här kan du lyssna till ett smakprov av vår musik.


Song To The North


En mörk vinterkväll fick jag en idé. Nästa morgon och följande månader, sökte jag upp barn i trakten – vi levde i Stockholmsförorten Tensta – för att fotografera dem på en gammal pinnstol intill mitt köksfönster. Arbetet resulterade i utställningen POPIT (Prinsar och Prinsessor i Tensta) bestående av ett fyrtiotal svartvita porträtt som kom att visas sommaren 2010 i samband med prinsessan Viktorias bröllop under Tenstas magnifika vattentorn. Klicka på bilden för att se mer!

Vårvintern 2011 fick jag läsa min ungdomsvän Anna Wiléns dikter. Det var vackra, starka och viktiga texter om kärlek, sorg och liv, skrivna cirka tio år tidigare – från det att hennes pappa fick beskedet om cancer tills en tid efter hans död. Jag tackade tveklöst ja när hon frågade om jag ville illustrera hennes dikter och formge det som skulle komma att bli boken "i min pappas himmel". Boken gavs ut på Votum förlag och utsågs till Värmlands vackraste bok utgiven 2012. Klicka på boken för att läsa mer om den – och om mina senare böcker!

Läs mer om boken!

Så har jag fått bli mamma till en smart och konstnärlig son som skapar musik, spelar cello och tecknar de mest fantastiska bilder i sina skolböcker. Dessutom har han humor, pojken!

Noak i Katalonien

Under många år arbetade jag som halvtidsanställd (en dag i veckan) för  min brödföda, men sade upp mig för ett år sedan, därför att jag värderar det så oerhört högt att själv råda över min tid. Jag är väldigt glad att jag gjorde det! Ta gärna en titt på vilka tjänster jag erbjuder!

LÄS OM DE TJÄNSTER JAG ERBJUDER!


Klicka här

HÄR ÄR NÅGRA TIDNINGSARTIKLAR OM MIG.

0
MENY Alla mina livBokTjänster  – Kontaktwww.artschool.se
 © Olga Magnusson, 2019-2020

 .